Csomagod rendelést követően 1-2 munkanapon belül kiszállításra kerül!

Kérdése van? Hívjon minket! +36706656553

Email elérhetőségünk: info@gyertya-alapanyag.hu

 

Blog

5 gyakori hiba, amit elkerülhetsz gyertyakészítés közben

5 gyakori hiba, amit elkerülhetsz gyertyakészítés közben

A gyertyakészítés egy lenyűgözően kreatív folyamat, de néhány gyakori hiba elkövetése könnyen tönkreteheti a végeredményt. Legyen szó kezdőről vagy profiról, mindenkivel előfordulhatnak baklövések. Íme az 5 leggyakoribb hiba, amit érdemes elkerülni, és hogyan teheted ezt meg!

1. Túl magas hőmérsékletű öntés

  • A probléma: Ha túl forrón öntöd a viaszt (pl. 70 °C felett), a gyertya felülete repedezhet, vagy a kanóc nem ég egyenletesen.

  • A megoldás:

    • A szójaviasz öntési hőmérséklete 55-60 °C között legyen.

    • Használj hőmérőt, hogy pontosan ellenőrizd a hőmérsékletet.

    • Hagyd a viaszt kissé lehűlni az öntés előtt.


2. Rossz kanócméret választása

  • A probléma: Ha a kanóc túl kicsi vagy túl nagy, a gyertya nem ég egyenletesen, vagy "alagutat" hoz létre.

  • A megoldás:

    • Válaszd ki a megfelelő kanócméretet az edény átmérője alapján.

    • Általában:

      • Kis edényekhez (5-7 cm átmérő): Vékonyabb kanóc.

      • Nagyobb edényekhez (7-10 cm átmérő): Vastagabb kanóc.

    • Teszteld a kanócot, hogy biztosan megfelelő legyen.


3. Túl sok vagy túl kevés illóolaj

  • A probléma:

    • Túl sok illóolaj: A gyertya "izzadhat", vagy az illat túl erős lesz, ami kellemetlen lehet.

    • Túl kevés illóolaj: Az illat gyenge lesz, és nem érződik eléggé.

  • A megoldás:

    • A szójaviaszhoz ajánlott illóolaj mennyiség 6-10% (pl. 60 g viaszhoz 6 ml illóolaj).

    • Kövesd az illóolaj gyártó által ajánlott mennyiséget.

    • Keverd alaposan az illóolajat a viaszhoz, hogy egyenletesen eloszoljon.


4. Gyors hűtés vagy hirtelen hőmérséklet-változás

  • A probléma: Ha a gyertyát túl gyorsan hűtöd (pl. hűtőbe teszed), a felület repedezhet, vagy a viasz elválik az edény falától.

  • A megoldás:

    • Hagyd a gyertyát lassan hűlni szobahőmérsékleten, távol a huzattól.

    • Ne mozgasd vagy érintsd a gyertyát, amíg teljesen megszilárdul (kb. 24-48 óra).

    • Ha nagyobb edényt használsz, önts egy kis viaszt a felületre 1-2 óra után, hogy elkerüld a bemélyedést.


5. Nem megfelelő edény vagy forma használata

  • A probléma: Ha nem hőálló edényt vagy formát használsz, az olvadt viasz károsíthatja azt, vagy a gyertya nem fog megfelelően kijönni a formából.

  • A megoldás:

    • Használj hőálló edényeket (pl. üveg, porcelán) vagy szilikonalapú formákat.

    • Ha szilikonalapú formát használsz, keverj hozzá egy kis növényi sztearint vagy paraffint, hogy a gyertya könnyen kijöjjön a formából.

    • Előmelegítsd az edényt vagy formát 40-50 °C-ra, hogy jobb tapadást érj el.


Bónusz tipp: A kanóc középre helyezése

  • A probléma: Ha a kanóc nincs középen, a gyertya egyenetlenül ég, vagy az edény egyik oldala túlmelegszik.

  • A megoldás:

    • Használj kanóctartót vagy ragasztót, hogy a kanóc középen maradjon.

    • Ha szükséges, támaszd meg a kanócot egy ceruzával vagy kanóctartóval, amíg a viasz megszilárdul.


Összefoglaló táblázat: Gyakori hibák és megoldások

Hiba Megoldás
Túl magas hőmérsékletű öntés Önts 55-60 °C között, használj hőmérőt.
Rossz kanócméret választása Válaszd ki a megfelelő kanócméretet az edény mérete alapján.
Túl sok vagy kevés illóolaj Használj 6-10% illóolajat, és keverd alaposan.
Gyors hűtés Hagyd lassan hűlni szobahőmérsékleten, ne mozgasd a gyertyát.
Nem megfelelő edény vagy forma Használj hőálló edényeket vagy formákat, és előmelegítsd őket.

Ezek a tippek segítenek elkerülni a gyakori hibákat, és tökéletes, egyedi gyertyákat készíteni. Ne feledd, a gyertyakészítés egy tanulási folyamat – ha hibázol, az csak egy új lehetőség a fejlődésre! 😊